Парацетамол в състава на продуктите Грипекс - действие и приложение

Световната здравна организация определи парацетамола като т.нар основно лекарство, което означава, че това е лекарство за употреба във всяка клинична ситуация и за пациенти от всички възрасти.

Парацетамолът е едно от най-популярните болкоуспокояващи и температуропонижаващи средства. Обхватът му на действие е малко по-различен от традиционните нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като ибупрофен.

Многокомпонентни лекарства

Лекарствата за настинка и грип, съдържащи парацетамол, често се комбинират със съставки като фенилефрин или псевдоефедрин. Те свиват носната лигавица, премахвайки хремата. Витамин С, който присъства в допълнение към парацетамола, подпомага имунитета на организма. Кофеинът, открит в продуктите, съдържащи парацетамол, повишава аналгетичните свойства на лекарството, като същевременно подобрява благосъстоянието благодарение на стимулирането на централната нервна система.

Безопасност при употреба

Когато се приема според указанията, парацетамолът остава едно от по-безопасните болкоуспокояващи и антипиретици без рецепта. Най-важното му предимство е, че не уврежда и не дразни стомашната лигавица, не нарушава функционирането на бъбреците, храносмилателния тракт или агрегацията на тромбоцитите. Благодарение на това парацетамолът може да се използва от страдащи от алергии, хора, страдащи от хипертония, диабет и язвена болест. Рискът от взаимодействие на парацетамол с други лекарства е малък и ефектът му не влияе върху способността за шофиране. Поради това парацетамолът се използва широко като лекарство за борба с болката и високата температура.