7 начина за справяне със симптомите на грип

Грипът е вирусно заболяване, което, подобно на обикновената настинка, се предава по въздушно-капков път. Въпреки че двата термина грип и настинка често се използват взаимозаменяемо, те са имена за две различни заболявания.

Как да разпознаете грипа?

Грипът се причинява от грипен вирус тип A, B или C. Първите две групи причиняват заболяването да по-тежко, а последната група по-леко. Въпреки че има ваксини срещу грип, те не предлагат 100% защита, защото не предпазват от всички грипни вируси. Този вирус има способността да мутира бързо, така че всяка година сме изложени на нови разновидности на грипния вирус. Симптомите на грип имат драматично начало. Грипното заболяване се придружава от симптоми като висока температура, втрисане, болки в мускулите и ставите и костите, главоболие, суха кашлица и възпалено гърло. Човек с грип обикновено е отпаднал и изтощен.

Лечение на грип

Симптоматичното лечение, комбинирано с почивка на легло, са най-често срещаните лечения за борба с болестта. В някои случаи се използват антивирусни лекарства, които са най-ефективни, когато се прилагат възможно най-скоро след появата на симптомите. Особено внимание трябва да се обърне на болните деца и възрастните хора. Усложненията от грип са сериозни и в някои случаи могат да бъдат дори фатални.

Как да се преборя с грипа?

За да излекувате грипа, на първо място, трябва да си починете много и да оставите тялото си да се бори с вирусите, които причиняват болестта. Предлагаме ви седем начина, които да ви помогнат да облекчите симптомите на грип и да ускорите възстановяването си.

Метод 1 - Оставете тялото си да се бори

Въпреки че високата температура е изморителна, трябва да се помни, че тя е наш съюзник в борбата с болестите, тъй като предотвратява размножаването на вирусите. Антипиретиците трябва да се прилагат, когато температурата надвиши 38,5 градуса по Целзий. Времето на боледуване е най-добре да прекарате в леглото.

Метод 2 - Естествени начини

В борбата с болестта си струва да използвате естествени методи. Чаят от съцветия на липа има патогонно и затоплящо действие. Запарка от малини или цветове от бъз с добавка на мед ще успокои болното гърло. Високата температура може да се пребори чрез прилагане на студени компреси.

Метод 3 - Сироп за кашлица

Уморителната суха кашлица може да продължи през цялото време на заболяването, така че си струва да посегнете към антитусивно лекарство. Сиропът от живовляк или сиропът от мащерка са особени подходящи. Струва си да опитате и домашна отвара от лук, която е лесна за приготвяне.

Метод 4 - загряване

Народната мъдрост казва, че трябва да се изпотите от грипа. В това има много истина, но си струва да запомните да смените изпотените дрехи и спално бельо.

Метод 5 - проветрете и овлажнете стаята

При лечението на грип също е важно помещението да се поддържа добре овлажнено, за да не се изсушават прекомерно раздразнените лигавици. За тази цел си струва да проветрите помещението, за предпочитане, когато пациентът не е там. Също така си струва да използвате овлажнител на въздуха, а по време на отоплителния период окачете мокра кърпа на радиаторите.

Метод 6 - Помогнете на имунитета си

Въпреки че апетитът може да намалее по време на заболяването, си струва да се посегне към продукти, съдържащи много витамин С. Той стимулира имунната система да се бори и има антиоксидантно действие. Особено се препоръчват пресни плодове и зеленчуци, както и прясно изцедени сокове.

Метод 7 – Позволете си да си починете

Симптомите на грип са изтощителни, така че забавете темпото, за да дадете на тялото си време да се пребори с инфекцията. Светът няма да се срине за няколко дни, така че си позволете да си починете и да се възстановите.