Настинката и грипът са сезонни заболявания

Грипът и настинката са вирусни заболявания, които се влошават в определени периоди от годината. Сезонно нарастване на честотата на това заболяване се наблюдава особено през зимата.

Настинката и грипът са сезонни заболявания

Кога можем да хванем грип?

Грипът се разпространява по въздушно-капков път, така че е лесно да се заразите, докато сте в големи групи от хора. Особено застрашени са онези, които ежедневно се срещат с болни хора, като хора, работещи в здравеопазването, учители или касиери в магазините. Грипният сезон започва през есенно-зимния период и се засилва в началото на календарната година през месеците януари-февруари. С настъпването на пролетта броят на болните от грип бавно намалява, въпреки че можем да хванем вируса през цялата година. Извън зимата обаче сме по-склонни да се простудим, отколкото да се разболеем от грип.

Предотвратяване

За да избегнете заболяването, си струва да се погрижите за доброто физическо състояние и правилното хранене, защото тези два фактора оказват голямо влияние върху нашия имунитет. За хората с отслабена имунна система е по-лесно да се заразят с грипния вирус. В сезона на заболяване си струва да се погрижите за повишаване на хигиената. Задължително е да миете ръцете си всеки път, когато използвате обществената тоалетна. Дръжките на пазарските колички, дръжките на вратите и други места, до които много хора се докосват през деня, също са добро местообитание за вируси. Ето защо си струва да имате дезинфекциращи кърпички в чантата си, които могат да се използват за избърсване на такива предмети.

Лечение на грип

Когато ни хване грипът, си струва да забавим темпото на живот и да позволим на тялото си да се бори с болестта. Обикновено високата температура, съпровождаща грипа, ни кара да се чувстваме неадекватни за нормално функциониране, затова посягаме към лекарства без рецепта, които премахват симптомите на заболяването, като температура, кашлица, хрема, главоболие, гърло или остеоартикуларна болка. Тези препарати се предлагат в различни форми, например под формата на таблетки или прах за приготвяне на топла напитка. Ако въпреки употребата на лекарства без рецепта симптомите продължават след два или три дни, посетете лекар, тъй като усложненията от грип могат да бъдат сериозни.