Грип или настинка - как да ги разпознаем?

Думите грип и настинка често се използват взаимозаменяемо, но това са две различни заболявания. Грипът се причинява от грипни вируси, а настинките могат да бъдат причинени от риновируси или коронавируси. Тези заболявания също се различават по симптоми.

Грип или настинка - как да ги разпознаем?

Настинка или грип?

Когато хванете грип, вашето общо състояние бързо се влошава. За разлика от настинката, при която симптомите са бавни, грипът може внезапно да причини втрисане, телесната температура се покачва бързо и могат да се появят мускулни болки. Най-често пациентите се оплакват от възпалено гърло, както и от суха и изморителна кашлица. Човек с грип се чувства слаб и отпаднал. При грипа рядко има хрема, която е присъщ симптом на настинката. Симптомите, свързани с грипа, продължават около седмица или две, но неразположението и слабостта могат да продължат до няколко седмици след изчезването на симптомите. Ако състоянието на пациента не се подобри, е необходимо да се консултирате с лекар, тъй като някои грипни щамове са изключително опасни.

Какво да правим с грипа?

Важно е да не пренебрегвате симптомите на грипа, тъй като той може да има неприятни усложнения, особено при деца и възрастни хора. Високата температура показва, че тялото ни се бори с вирусите, но ако се повиши над 39 градуса по Целзий, трябва да се вземе антипиретик. Студените компреси също ще помогнат за понижаване на температурата. При грип обикновено нямаме апетит, но не забравяйте да консумираме правилното количество течности, за предпочитане плодови или билкови чайове или вода със стайна температура. Болният трябва да си почива много, но също така трябва да се помни да проветрява помещението, в което се намира болният и редовно да сменя изпотените дрехи или спално бельо.

Начини за лечение на грип

Противно на общоприетото схващане, антибиотиците, които имат антибактериален ефект, не се използват при лечението на грип. Вашият лекар може да предпише антивирусни лекарства, но най-честото лечение е симптоматично лечение с антипиретични и аналгетични ефекти. Лекарствата без рецепта могат да се използват при възпалено гърло и суха кашлица.