Как преодолявате отделните симптоми на грип? Доказани методи от Грипекс

Симптомите на грипа се появяват внезапно и обикновено са: кашлица, възпалено гърло, хрема, треска, изпотяване, втрисане, болки в мускулите и ставите, главоболие, гадене, чувство на изтощение, умора и отпадналост. Грипът ни „сваля на легло“ – чувстваме се тежко болни и неработоспособни.

Висока температура

Висока температура наблюдаваме, когато има повишаване на телесната температура над границите на естествените й ежедневни промени. По правило считаме температурата от 36,5 до 37°C за нормална, от 37 до 38°C за субфебрилна температура, а над 38°C за висока температура. Простото понижаване на температурата не елиминира инфекцията. В случай на прекомерно повишаване на температурата (обикновено над 38,5°C), се препоръчва употребата на лекарства, които намаляват температурата, като парацетамол или ибупрофен.

Хрема

Назалните деконгестанти, като псевдоефедрин или фенилефрин, са симптоматично полезни при първите симптоми, свързани със запушен нос и хрема.

Кашлица

Това е един от симптомите, свързани с възпаление на дихателните пътища. Влажната кашлица отстранява дразнещите вещества, секрети и чужди тела в дихателните пътища. Сухата кашлица, която се появява в началото на настинки и грип, обаче е непродуктивна – не помага за прочистването на дихателните пътища и само изморява тялото на болния. Лекарствата, съдържащи например декстрометорфан, който бързо успокоява сухата кашлица, ще действат ефективно при този тип кашлица.

Как да се борим с болестта, ако има много симптоми едновременно?

Когато сме уморени от много грипни симптоми наведнъж, си струва да приложим комплексно лечение, състоящо се от лекарства, съдържащи освен температуропонижаващи и обезболяващи съставки, и вещества, които отпушват горните дихателни пътища и се борят с неприятната суха кашлица. Лечението се допълва и от специализирани лекарства, налични на пазара, например за лечение на синусите или нощно лечение.